İçindekiler
Google arama sonuçlarındaki sıralamayı belirleyici ve bu sıralamaya etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bir kısmı sitenin site dışındaki farklı etkenleri olup, diğer bir kısmı da site içi faktörler olarak bilinmektedir. Ayrı ayrı düşündüğümüzde, iki etkende birbirinden bağımsız olarak web sitesi için oldukça önemli kabul edilebilecek etkenlerdir. Bu yazımızda Google sıralaması için site içi faktörler hakkında bilgiler vereceğiz.
Her ne kadar Google’ın tam olarak değerlendirmeye aldığı tüm kriterler bilinmese de, bilinenler ve Google mühendisleri tarafından yapılan açıklamalar ışığında sabit olan site içi etkenleri sizler için derledik. Sıklıkla algoritma değişmesi nedeniyle bazı faktörlerde değişiklik görülse de, bazıları ise kullanıcı dostu bir web sitesi oluşturmamız için Google’ın önemsediği değişmez kurallardır.
Google sıralaması için site içi faktörler dikkatli bir şekilde uygulandığında, Google’da çok daha iyi bir sıralamada olmak kaçınılmaz bir gerçektir. Elbette ki bu kriterler tek başına sizlere ilk sayfada olmayı vaat etmese de, sıralamalarda eskisine nazaran çok daha iyi bir konumda olacağınıza garanti gözüyle bakabilirsiniz.
Google Sıralama Sinyalleri İçin Site İçi Faktörler
Title Etiketi (Başlık Etiketi)
Arama motorlarında sıralama elde etmek isteyenlerin ya da SEO hakkında araştırma yapanların uzun yıllardır sıklıkla gördükleri title etiketi, arama motorlarında ziyaretçilere sayfanız hakkında bilgi vermesini sağlayan öğelerdir. Google sıralama sinyalleri site içi faktörler arasında önemli bir yere sahip olan başlık etiketi, çarpıcı olmasının yanı sıra kullanıcının arayabileceği arama terimlerine yönelik olmalıdır. Elbette ki sayfanızın içeriğiyle alakalı, gelebilecek bir aranma düşünülmelidir.
Başlık etiketleri hakkında, maddeler halinde şunları söyleyebiliriz.
- Arama sonuçlarında sıralama elde etmek için, konunuzla doğrudan alakalı başlık etiketleri mutlaka kullanılmalıdır.
- En önemli anahtar kelimelerin, etiketlerde daha önde kullanılması daha fazla fayda sağlamaktadır. Anahtar kelimeleri başa koyduktan sonra, şayet karakter kullanım hakkınız bulunuyorsa en sona marka ya da domain ismini belirtmeniz, uzun vadede akılda kalmanıza yardımcı olacaktır.
- Sürekli yaptığımız hataların başında, birçok çalışmanın arama motorları için yapılmış olmasıdır. Oysaki kullanıcı odaklı SEO yapmak, arama motorları için yapılacak SEO çalışmasının verimini artırıcı en önemli kriterdir. Bu nedenle başlık etiketleri, kullanıcının anlayacağı şekilde kullanılan dile uygun olmalıdır. Kullanıcı, yazdığı dilin kriterlerini bilmeyen bir yer bana ne bilgi verebilir ki? Diye düşünerek, sayfanızı hiç ziyaret etmeyebilir.
- Title etiketlerinin maksimum 60 karakteri geçmemesi de, bir diğer kriterdir. Bu nedenle 60 karakter için, en uygun olan anahtar kelimelerinizi doğal bir açıklama içerisinde geçirin.
H1 Etiketleri
Sayfa içerisinde gözükecek H1 etiketleri de, Google sıralaması için site içi faktörler arasında önemli bir yer tutmaktadır. H1 etiketi için, dikkate alınması gerekenler şunlardır.
- Anahtar kelimenin, H1 etiketi içinde bulunması önemlidir.
- Her sayfa için, sadece 1 tane H1 etiketi kullanılmalıdır.
- H2 ve H3 etiketleri kullanarak, sayfaları farklı bölümlere ayırarak sayfa gücünü artırabilirsiniz.
- H2 ve H3 etiketlerinde anahtar kelimeleri geçirebilir olsanız da, tekrar etmemekten kaçınmak gerekir.
Meta Açıklaması
Google sıralama sinyalleri arasında önemli olan öğelerden birisi de, meta açıklaması kısmıdır. Bu kısmı anahtar kelimelerle doldurmak yerine, anahtar kelimelerinizi uygun bir şekilde açıklama kısmında geçirmeniz daha etkidir. Meta açıklaması için, şunları diyebiliriz;
- Yayınladığınız sayfanızı ve konunuzu tanımlayacak şekilde, konuyu özetleyerek içerisinde anahtar kelimelerinizi geçirebilirsiniz.
- Açıklamanın uzunluğunun, 110 ile 270 karakter arasında olmasına dikkat edilmelidir.
- Aynı açıklamayı farklı sayfalar için kullanmak, oldukça olumsuz bir sinyal olacağı için her sayfa için tıpkı özgün içerikler gibi, ayrı meta açıklaması oluşturulmasıdır.
Google sıralaması için site içi faktörler dikkatli bir şekilde uygulandığında, etkilerini rahat bir şekilde görmeye başlayabilirsiniz. Şayet bu verilere göre düzenlenmemiş sayfalarınız varsa, onları da bu bilgiler ışığında düzenleyerek Google’a olumlu sinyaller göndermeniz mümkündür.