İçindekiler
SWOT analizinin amacı kurumların ve yapılan işlerin önemli yanlarını ortaya çıkarmak olarak kurgulanmıştır. SWOT analizi yapıldığı zaman kurumların güçlü ve zayıf yanları ortaya çıkarılır. Ancak bunların yanı sıra fırsatlar ve tehditler de oraya çıkar. Stratejik bir yöntem olarak karşımıza çıka SWOT analizi tüm kurum, kuruluş ve örgütlerin yapması gereken bir işlemdir. SWOT analizi artık Türkiye’deki firmalar tarafından da sık sık yapılıyor. Her sene yapılması önerilen SWOT analizi yönetim için de faydalıdır.
SWOT Analizi Neden Önemlidir?
SWOT analizinin önemi ortaya çıkardığı verilerde saklıdır. Bir kurumun güçlü, zayıf, fırsat ve tehditlerini görmesi kesinlikle ortaya çıkarılmalıdır. Ortaya çıkan veriler ışığında ise kurumlar hata paylarını azaltabilir ve güçlü yanlarının farkına varabilir. Ayrıca SWOT analizi ile tehditlerin azaltılması ve zayıf yanların güçlendirilmesi de mümkündür. Daha güçlü ve profesyonel bir iş prensibi için başlangıç SWOT analizidir. SWOT analizi, kurumun sektördeki yerini görmesi ve pazardaki durumunu ölçebilmesi için de önemlidir. SWOT analizi özellikle büyük iş yerlerindeki farklı birimlerin koordinatörleri ile hazırlanmalıdır. Sorumluluk sadece yönetim kadrosuna bırakılmamalıdır.
GZFT Analizi Nedir?
GZFT analizi SWOT analizinin Türkçeye çevrilen halidir. GZFT kısaltmasının açılımı İngilizce karşılaştırması ile şu şekildedir:
- S / G: Güçlü Yönler / Strengths
- W / Z: Zayıf Yönler / Weaknesses
- O / F: Fırsatlar / Opportunities
- T / T: Tehditler / Threats
GZFT ya da SWOT fark etmeksizin her ikisi de aynı kelimelere hizmet ediyor. Analizin orijinali olan SWOT daha sık kullanılan ve anlamı neredeyse herkes tarafından bilinen bir hale gelmiştir.
SWOT Analizi Neden Yapılır?
SWOT analizinin yapılma nedeni kurum içi yönetim durumunu düzeltmektir. Düzeltmekten daha çok iyileştirme çalışmasının başlangıcı olan SWOT analizi mevcut durumu görmek için yapılır. Mevcut durumu görmek ise hedeflerin daha güçlü olmasını ve daha iyi planlanmasını sağlar. SWOT analizinin yapılma nedenlerinden bazıları da şunlardır:
- İş sürecini analiz etmek
- Çalışma gücünü analiz etmek
- İnsan kaynağının gücünü ölçmek
- İş birliklerinde daha güçlü olabilmek
- Kurumun mevcut durumunu görmek
- Kurumun iyileştirmesi gerektiği yanlarını görünür kılmak
- Sektörel değişkenliklerin ortaya çıkarılmasını sağlamak
- Rekabet piyasasına daha güçlü ve kendinden emin giriş yapmak
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT analizinin yapılma yöntemi oldukça basittir. Kelimelerin bir tablo halinde yerleştirilmesi ve ardından dürüst bir biçimde ve odağı kaybetmeden doldurulması gerekir. SWOT analizindeki her bir harfin bir açılımı ve anlamı vardır. Bu anlamlara bağlı olarak SWOT analizi kolaylıkla yapılabilir. SWOT analizini tamamlamak bazen tahmin edilenden uzun sürebilir. SWOT analizi yaparken dikkat edilmesi gereken açıklamalar şunlardır:
- Strengths / Güçlü Yanlar: kurumun güçlü yönlerinin ne olduğunu belirlenir. Fark yaratan ürünler var mı? Müşterilerin en çok beğendiği kurum özelliği ne? Gibi soruların yanıtlanması da önemli.
- Weakness / Zayıf Yanlar: kurumun eksik olduğu yönler, başarısız kaldığı çalışma alanları ve sık yaşanan müşteri problemlerine odaklanılır.
- Opportunities / Fırsatlar: firmanın yatırım araçlarına, reklamların ne kadar iyi olduğuna, fırsat yaratma haline odaklanılır.
- Threats / Tehditler: Şirketin başarısızlığının önündeki engeller, kurum içi ve kurum dışı olumsuz durumlar ve rakiplere odaklanılır.
SWOT Analizi Örnekleri
SWOT örneği tasarımsal ve işlev olarak farklı kategorilere ayrılır. Dijital pazarlama, kişisel gelişim, iş planı oluşturma, insan kaynakları, finansal durumlar ve farklı başlıklar için de SWOT analizi yapılabilir. SWOT analizi yapılacak olan konular kişiye ve kuruma göre değişebilir.