İçindekiler
Lazy load ile mevcut bir web sitesinin yüklenme hızı kontrol altına alınabilir. Web sitesi açılışları geç olur ya da görseller aynı hızda listelenmezse kullanıcılar rahatsız olarak birkaç saniye de olsa bekleme payı vermeyebilir. Lazy load ile görsel ağırlıklı bir web sitesi olumlu yönde iyileştirilebilir. Uzun süreli yüklemelerde veri artışı da olacağı için ziyaretçiler memnun olmayabilir.
Lazy Load Nedir?
Mevcut bir konuda tarayıcı üzerinden arama yapıldığı zaman ilgili web sitelerinin görünmez alanları da listelenerek bir çağırma işlemi gerçekleşir. Bu web sitelerinin hangi oranda yüklenme gerçekleştirdiği noktası ise lazy load ile ilgilidir. Lazy load hakkında bilgilendirme şu şekildedir:
- Lazy load direkt olarak web sitesinin kaynak koduna uyarlanan bir komut dosyası olarak bilinir.
- Bir web sitesi ziyaretinde her aşağı iniş hareketinde ya da ekranı yakınlaştırma işlemlerinde lazy load performansına göre işlem yapılır.
- Lazy load kullanımının temel amacı mevcut içeriğin sadece gerekli olduğu anda yüklenmesini sağlamaktır.
- Doğru bir lazy load için “img” ve “src” komutları ile görsel yüklemeleri gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde görsel özniteliği komut özniteliğine eklenir.
Lazy Load Nasıl Uygulanır?
Çeşitli pek çok yöntem ile mevcut web sitesine lazy load entegresi gerçekleştirilebilir. Bu noktada lazy load uygulama şekli şu şekildedir:
JavaScript ile Lazy Load;
- JavaScript şablonları ile lazy load yüklemeleri gerçekleştirilebilir. İlgili şablonlara internet üzerinden erişim sağlanır.
- Resimler, iFrame’ler, videolar için lazy load kullanımı desteklenir. Farklı ayarların yapımı ile güvenilir bir lazy load çalışması ortaya konabilir.
İntersection Observer API’si ile Lazy Load;
- Bu seçenek ile bireysel ögelerin yakın takibi yapılabilir.
- Sunucu yükünün hafifletilmesi için sadece mevcut noktaya denk gelen görseller listelenir.
WordPress ile Lazy Load;
- Pek çok kişinin WordPress aracılığı ile hizmet verdiği düşünülünce lazy load entegresi de kaçınılmaz olur.
- Çeşitli WordPress lazy load eklentileri aracılığı ile entegreler yapılabilir.
Lazy Load Neden Kullanılmalıdır?
Lazy load kullanımları sonrasında çeşitli avantajlar ve dezavantajlar meydana gelebilir. Bu noktada lazy load kullanımının avantajı şu şekildedir:
- Web sitesi ziyaretçileri için olumlu yönde kullanım deneyimi sunulur.
- Mevcut web sitesinin performansı direkt olarak artırıldığı için iyileştirmeler fark edilir bir konumdadır.
- Ana sunucunun trafik yoğunluğu azaltılır.
- Ziyaretçiye yeniden yükleme fırsatının sunuluyor olması dinamik bir görünüm vaat eder.
Lazy Load Dezavantajları Nelerdir?
Kullanıcı deneyiminin iyileştirilerek ilgili platformda kalma süresini artırıcı bir işlem sunan lazy load kimi zaman olumsuzluklar da sunabilir. Bu noktada bilinmesi gereken lazy load dezavantajları şu şekildedir:
- Kod dizininin entegrasyonu ile çalışıyor olması bazı kişilerde kafa karışıklığına neden olabilir. Kişinin konu ile ilgili bilgisi yoksa yanlış bir yerleşim sonucu verim elde edilmez.
- Tercih edilen kod dili özelinde farklı şekilde entegre edilen lazy load komutları için ilgili kütüphanenin bilinmesi gerekir. Bunun yanı sıra o kütüphanenin doğru şekilde çağırılarak aktivesi önemli bir durumdur.
- “img” etiketi ile resim boyutları belirlenmediği noktada olumsuz bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkabilir.
a3 Lazy Load Nedir?
Eklenti ya da kod kümeleri ile çalışan lazy load çeşitli kalıplar sunar. Bu kalıpların hangi noktalara yerleştirileceği bilinirse başarı elde edilebilir. WordPress için oluşturulan a3 lazy load hakkında bilgilendirme şu şekildedir:
- Bu eklenti ile gömülü olan içerikler gecikmeli olarak yüklenebilir.
- Kullanıcıya ek ayar şansı sunarak kişiselleştirmelere izin verir.
- Doğru kullanımı ardından başarılı bir lazy load elde edilir ve web sitesi ilk sıralarda listelenebilir.