İçindekiler
Tarama bütçe ücreti internet arama motorunda yer alan robot komutun, söz konusu internet sitesini değerlendirmek ve dizinlerini incelemek için sisteminden ayırtmış olduğu bütçedir. Tarama bütçesi, internet sitesinin kaç yıldır kullanım altında olduğunda, siteye eklenen dizin bilgilerine, içerik kalitesi; miktarına ve siteye alınan link sayısı gibi pek çok unsur baz alınarak hesaplanmaktadır.
Google botları, her zaman internet sitenizin incelenmesi için siteyi ziyaret etmez, ancak Google spiders adı verilen inceleme örümcekleri internet sitesini arama motoruna uygunluğunu test etmek amacı ile sürekli ziyaret etmektedir.
Tarama Bütçesi Hangi Unsurlarla Hesaplanır?
Tarama bütçesi hesaplanması internet sitesinin birçok unsuru ile ilgilidir. Dizinin düzenli olarak yapılması, sitede herhangi bir back link bulunmaması, link yapılarının düzgün ve istenilen şekilde olması, sitenin hızlı olması; sitede tekrar eden içeriğin bulunmaması ve bunun gibi birçok arama motoru unsuru crawl budget hesabı yaparken dikkate alınan unsurlar arasında yer almaktadır.
Google botları siteyi ne kadar yavaş yüklüyorsa bütçesi o kadar problem yaratmaktadır. Hızlı indeks sitenizi çok daha kısa sürede yukarıya taşıyacağından sitenizin hızını sürekli olarak takip etmeniz ve gerekli önlemleri almanız gerekmektedir.
URL Seçimi Crawl Budget İçin Önemli Mi?
Tarama bütçesinde URL seçimi sitenizin çok daha hızlı yer bulabilmesi için önemlidir.
- Google dünyasında arama hacmi yüksek olan kelime ve URL kullanılması Google botlarının o sayfada daha fazla vakit geçirmesine imkan sağlar.
- Daha fazla vakit daha fazla indeksleme anlamına gelir, siteniz ne kadar kısa sürede ne kadar indeks aldıysa tarama bütçesi o oranda yüksek olacaktır. Popüler sayfalar ile çalışmanız Google için önemlidir ve bu sayfalarda daha fazla inceleme yapılır.
Tarama Bütçesinde HTTP Kodlarının Önemi
Tarama bütçesinde HTTP arızası oldukça ciddi bir sorundur. Bu durumda sayfanın kod yapısı olarak teknik arıza vereceğinden dolayı Google bu sayfaları algılayamaz. Bu durumda sayfanız indekslenemez. Bu SEO açısından oldukça ciddi bir sorundur ve indeks alamayan sayfaların Google üzerinde yükselebilmesi mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla sitede herhangi bir kodlama hatası bulunmaması gerekmektedir.
- Sitenin kod yapısını sürekli olarak kontrol ederek herhangi bir yetim sayfa olup olmadığına bakın.
- Sunucu hatası dolayısı ile gelişebilecek herhangi bir hata raporunun ortadan kalkması için sunucu analizlerine özen gösterin.
- Teknik hataları Google bunu indeks almadan önce giderin. Google düzenli olarak indeks aldığı için siteyle sürekli ilgilenmek ve hataları gidermek gerekmektedir.
Gereksiz Sayfaları Engelleyerek Bütçe Artırma
Crawl bugdet için gereksiz sayfaları engelleme kodlama yöntemi ile sağlanabilir. Google örümcekleri sitenizde ne kadar uzun vakit geçirirse bütçe o kadar düşer. Bu sebepten ötürü sitenin hem hızlı hem de net sayfa ve içerikler ile dolu olması gerekmektedir. Site üzerinde yer alan formlar, tanıtım sayfaları ya da sepet kısımlarının erişime kapalı olması gerekmektedir. Bu aşamada filtreleme yerine engelleme seçeneğinin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu işlemi robots.txt üzerinden sağlayabilirsiniz.
Tarama Yapılması Neden Bu Kadar Önemlidir?
Tarama bütçesinin önemi oldukça büyüktür. Bu bütçe Google’in siteniz için harcadığı eforu ve efor sonucunda ne kadar büyük bir hacmi inceleyerek indekslediğine bağlıdır. İndeks aldığınız her sayfa Google ve rakip sayfalar için bir analiz oluşturacak, sizi bu siteler arasında rekabete sokacaktır. Tarama bütçesi, Google’in işini kolaylaştırmak için site sahibi tarafından dikkate alınmalıdır. Bu aşamada siteyi hızlandırmak ya da iç linkleme yoluna gitmek dikkate aldığınızda olumlu sonuçlar alabileceğiniz yöntemlerdir.