İçindekiler
Hemen çıkma oranı tespit edilerek site verimliliğini artırma noktasında çalışmalar gerçekleştirilebilir. Çeşitli araçlar kullanılarak kontrol edilen hemen çıkma oranı değerinin yüksek ya da düşük olması kısa sürede kontrol edilebilir. Bu oran yüksek ise gelen ziyaretçilerin kısa sürede çıkış yaptığı anlaşılır. Eğer düşük ise içeriğin kaliteli olduğu ve ziyaretçinin uzun süre sayfada kaldığı anlamı çıkarılır.
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?
Aktif olarak kullanılan bir web sitesinin ziyaretçilerini ne oranda barındırdığı analiz edilerek kalitesi ölçülebilir. Ziyaretçi uzun süre kalıyorsa başarılı kısa süre kalıyorsa başarısız bir dizayn söz konusudur. Bounce rate olarak kullanılan terimin Türkçe karşılığı hemen çıkma oranıdır. Hemen çıkma oranı hakkında bilgilendirme şu şekildedir:
- Oturumda kalma süresinin değerlendirilmesi ile anlamlandırılan hemen çıkma oranı yüksek ise gelen ziyaretçi bağlantılara tıklamadan çıkış yapmış olabilir. Site içinde tek bir bağlantının ziyareti ardından çıkış gerçekleşmiş olabilir.
- Bir web sitesinin başarı oranı birden fazla sayfa görüntülemesi yapan ziyaretçiler tarafından ölçülüyor ise yüksek oranlı değerler kötü bir anlam ifade eder.
- Blog türü tek sayfadan oluşan oturumlarda hemen çıkma oranının yüksek olması normal karşılanır.
- E-ticaret sitelerinin ana sayfalarında çoğu zaman hemen çıkma oranı yüksektir. Bu kimi zaman sorun yapılmaz çünkü e-ticaret sayfasında hemen çıkma oranının ürün sayfalarında düşük olması beklenir ve amaçlanır.
Hemen Çıkma Oranının (Bounce Rate) İdeali Nedir?
Web sitesi sahipleri mevcut hizmetlerinden doğru bir performans elde edip etmedikleri noktasında araştırma yaptıkları zaman konumlarını bilmek isterler. Bu noktada hemen çıkma oranının ideali şu şekildedir:
- Başarılı bir hemen çıkma oranı için elde edilen verilerin %56 ile %70 arasında olması gerekir. Bu oran çoğu zaman mükemmeli işaret eder.
- Normal ve elde edilmesi mümkün olan ise %41 ile %55 arasıdır. Optimum oranlar incelendiği zaman ise %26 ile %40 verilerine ulaşılır.
- Ücretli ya da ücretsiz olarak çeşitli analiz araçları kullanılarak bir sitenin hemen çıkma oranları analiz edilebilir.
Hemen Çıkma Oranında Çıkış Oranı Nedir?
Hemen çıkma oranı ile çıkma oranı aynı anlamı taşımaz. Çoğu zaman bu iki kavram benzer sayılsa da hata yapılır. Buna göre hemen çıkma oranı ile çıkma oranı arası fark şu şekildedir:
- Hemen çıkma oranının anlamına bakıldığı zaman bir web sayfasının sahip olduğu tekli etkiletişim oturumlarının sayısı göz önünde tutulur.
- Çıkış oranının işaret ettiği anlam ise ziyaretçi ilk başta o sayfaya gelmese de belirli bir sayfadan ayrılan kişileri işaret eder.
Sonuç olarak ziyaretçi web sitesinin ilk sayfasına gelmiş ve tarayıcıdan geri gitmiş ise yönlendirilen sayfaya ulaşır ve hemen çıkma meydana gelir. Aksi halde 1. sayfadan 2. sayfaya geçen bir ziyaretçi geri tuşuna bastığı zaman site içi bir gerileme yapar. Siteyi terk etmez. Hemen çıkma oranı yüksek olan bir sayfanın ilgi çekmediği görülür. Bu da direkt olarak CRO yani dönüşüm oranı optimizasyonunun başarısızlığını işaret eder. Kalış süresi ideal değilse arama motoruna geri dönülür.
Hemen Çıkma Oranları (Bounce Rate) Nasıl Düşürülür?
Çeşitli analizler sonrasında hemen çıkma oranı hakkında detaylı veriler elde edilebilir. Bu verilerin kötüye gitmesi halinde gerekli önlemler alınmalıdır. Bu noktada hemen çıkma oranlarının düşürülmesi şu şekildedir:
- Sayfa hızı yavaş ise hızlandırılmalıdır.
- Açılır pencereler iyileştirilmelidir.
- Gereksiz eklentiler kullanılmamalıdır.
- Kötü kullanılabilirlik söz konusu ise gerekli önlemler alınmalıdır.
- Uygun şekilde optimize edilmemiş başlık etiketleri ve meta açıklamaları düzeltilerek çalışmalar iyileştirilerek hemen çıkma oranı düzeltilebilir.