İçindekiler
SVG dosyası grafik tasarım ile ilgilenenlerin aşina olduğu bir dosya biçimidir. SVG özel boyutlu bir dosyadır ve grafik alanında sık sık kullanılır. Bir internet sitesi içerisine dosya yükleme aşamasında genellikle SVG formatlar tercih edilir. Bunun nedeni ise, siteye yüklenen dosyanın yüklenilen boyutta ve çözünürlükte kalmasını sağlamaktır. Dosya siteye yüklendikten sonra boyutları değişsin istemeyen kişiler tarafından grafikler genellikle SVG olarak yüklenir. Site içerisine dosya yüklemek için ise site yöneticisi olmak ya da admin paneline ulaşabilmek gerekir. SVG formatının temeli XML’ye dayanır.
SVG Nasıl Kullanılır?
SVG kullanımı özellikle grafik tasarımcılar ve bilgisayar sistemlerinden anlayan kişiler ve uzmanlar tarafından son derece basit bulunur. Duruma yabancı olan kişiler için ise biraz karmaşık bir hal alabilir. SVG, bir dosya biçimidir. Teknoloji ile uyumlu olan SVG formatı birçok farklı teknolojik altyapı ile sorunsuz çalışır. Örneğin SVG kullanımı istenir ise HTML istenir ise CSS sistemleri ile kullanılabilir. Farklı görsel türlerini bir araya getirmek için de SVG kullanılabilir. SVG kullanımı genellikle resim ve görsel dosyalar bazlıdır. Tarayıcılar (Google, Safari vd.) ile entegreli çalışabilir ve kullanımında bir sorun oluşmaz. Ayrıca Mozilla ve Opera gibi platformlar tarafından da kullanımına izin verilen SVG’nin desteklendiği birçok internet sitesi bulunur.
SVG’nin Açılımı ve Anlamı Nedir?
SVG’nin açılımı İngilizcedir. Birçok internet ve teknoloji teriminin İngilizce olması nedeni ile bu terimde İngilizce kökenlidir. Scalable Vector Graphics olarak bilinen SVG, Türkçeye Ölçeklendirilebilir Vektör Grafikleri olarak çevrilmiştir. SVG’nin anlamına bakıldığında ise yüksek çözünürlüklü dosyaların internet sitelerine entegre edilebilmesi ve yapısını koruyabilmesi ile karşılaşıyoruz. SVG formatının birçok özelliği bulunur ve bunlar karakteristik özellikler olarak kabul edilir. Grafik alanında kullanılan ve özellikle grafik tasarımcılar tarafından sık sık tercih edilen bir sistemdir.
SVG Grafikleri Hangi Formatta Olur?
SVG grafiklerinin formatı bir vektör formattır ve genellikle W3C sınıfına girer. SVG formatı, tek başına bir formattır. Grafiklerin çözümlenebilmesi için kullanılır. Genel kategorisi nedeni ile vektör sınıfında bulunur ve üretilen işler genellikle vektör formatı olarak isimlendirilir. Dosyaların SVG’ye, SVG’nin ise farklı formattaki dosya tipine dönüştürülmesi internet üzerinden sağlanır.
SVG Dosyası Nasıl Açılır?
SVG dosyasını açmak için belirli programlara sahip olmak gerekir. XML tabanlı olarak SVG dosyaları genellikle grafik uygulama ve programları tarafından kolayca açılabilir. Bu programlar arasında ise grafik tasarımcılar tarafından sık sık kullanılan Adobe yer alır. Adobe içerisinde bulunan tüm programlar ve sistemler grafik tasarıma hizmet eder. Bu neden ile de birçok dosya türünün açılması ve kullanılması oldukça basit bir biçimde olur. Adobe kullanıcıları Illustrator programı üzerinden kolayca SVG dosyası oluşturabilir, kullanabilir ve revize edebilir. SVG yüksek çözünürlüğü ile dikkat çeker ve görsel üzerinde bozulma ya da piksel problemi gibi ek sorunlar ile karşılaşılmaz.
SVG’nin Özellikleri Nedir?
SVG’nin özellikleri oldukça geniş bir kategoriye sahiptir. Adobe pragramları tarafından kolayca yönetilebilir olan formatın birçok işlevi bulunur. SVG formatının genel özellikleri şu şekildedir:
- XML tabanlıdır.
- Görselin kalitesinin düşmesine izin verilmez.
- Yüklenilen dosya boyutu korunur.
- Görselde yakınlaştırma yapıldığında bozulma yaşanmaz ve görsel netliğini korur.
- Farklı renk ve biçimlerde kullanılabilir.
- Grafik tasarımcıları tarafından kullanılır.
- Basım aşamasında da görsellerin kalitesinde bozulma meydana gelmez.
- Bir SVG dosyasının kapladığı alan diğer formatlara göre daha azdır.
- Analog çizimler ve yazılar SVG formatına dönüştürülebilir.
- Görseller animasyona dönüştürülerek kullanılabilir ve yine kalitede bozulma olmaz.