İçindekiler
İnternet sitelerinin sahip oldukları hız, Google’ın internet siteleri hakkındaki görüşlerini en çok etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. İnternet sitelerini ziyaret eden kullanıcıların birçoğu bulundukları internet sitesinin hızının düşük olması sebebi ile sabır göstermeden, sayfayı terk ederler. Bu terk kötü kullanıcı deneyimlerinin oluştuğunu göstermektedir. Kullanıcı deneyimlerinin olumsuz olması, sayfanın bilinirliliğini düşürerek, sayfanın arama motorlarında alt sıralarda yer almasına sebep olur. Bu neden ile internet sitesi sahipleri, site içi hızlarının arttırılması amacı ile CDN kullanıma başvururlar. CDN bu alanda kullanılan en etkin tekniktir.
CDN Nasıl Çalışır?
CDN’nin çalışma şekli oldukça kapsamlıdır. CDN, “İçerik Dağıtım Ağı” anlamına gelmektedir. Bu tabire göre internet sitesinin verileri yalnızca ana sucuda değil, CDN ağı içerisinde yer alan bütün yerel sunucularda da barındırılır. Bu durum internet sitesinin statik verilerinin, siteyi ziyaret eden kullanıcının konumu fark etmeksizin kendisine en yakın olan yerel sunucundan yüklenmesini sağlar. Bu sayede veriler her noktadan aynı hızda yüklenebilmektedir.
CDN Kullanımının Faydaları Nelerdir?
CDN’nin yararları tek bir başlık altında toplanamayacak kadar fazladır.
Site Hızını Arttırma
CDN yönteminin tercih edilmesinin en büyük nedeni site içerisinde ki hızı arttırmasıdır. Site verilerini hem yerel sunucularda hem de ana sunucuda depolayan CDN, internet kullanıcısın sayfayı ziyareti esnasında, sayfa bilgilerini kullanıcıya en yakın olan sunucudan gönderir. Sunucuların bölge paylaşımı gözeterek çalışması sayesinde dünyanın her yerinde ki internet kullanıcısı, site içerisinde aynı hız ile dolaşabilir.
Güvenliği Sağlama
CDN, olası DDOS saldırılarına karşı internet sitelerini korur. Ancak bu korumayı sağlayabilmesi için DNSlerin CDN hizmetini destelemesi gerekmektedir. CDN hizmetleri sahip olduğu güvenlik sertifikalarına sahiptir. Bu sertifikalar üzerinde sürekli olarak geliştirme çalışmaları yapıldığı için CDN hizmetlerinin koruyuculuğu daimidir.
Ana Sunucu Üzerindeki Yükü Azaltma
CDN, internet hizmetinin yalnızca ana sunucu üzerinden verilmesini engelleyerek, sunucu üzerindeki yükü diğer yerel sunuculara bölüştürür. Bu neden ile site ziyaretlerinin çok olduğu durumlarda ana sunucun bant genişliğinin etkilenmemesini sağlayarak, site sahibini ek maliyetten kurtarmış olur.
Site Yoğunluğunun Doğru Yönetimini Sağlama
İnternet sitesinin oluşturulma amacına bağlı olarak belirli dönemlerde olağandan fazla yoğunluk yaşanabilmektedir. Bu yoğunluğun doğru yönetilememesi siteyi kullanılmaz hale getirebilir. CDN kullanımı bu problemin önüne geçerek dönemsel yoğunlukların oluşturduğu site içi yükü diğer sunuculara böler.
CDN Kullanımı Hangi Sitelerde Olmalıdır?
CDN kullanılan siteler: e-ticaret siteleri, oyun siteleri, haber siteleri, video oynatılan siteler, finans kurumları ve devletin kullanımında olan siteler olarak özetlenebilir.
CDN genel anlamda küçük ölçekli ya da büyük ölçekli tüm internet sitelerinde kullanılabilen bir sistemdir. Ancak bu hizmet daha çok ziyaretçi sayısı fazla olan, site içerisi trafiğin çok yoğun olduğu geniş hacimli internet siteleri tarafından tercih edilmektedir.
CDN hizmetinin devlet kurumları tarafından kullanımı ise devletin güvenlik ağının zarar görmemesi sebebi iledir. CDN hizmetinin güvenliği sağlama özelliği sayesinde devlet kurumlarının kullanımında olan sitelerin ya da güvenlik önlemi alınması gereken diğer internet sitelerinin güvenliği sağlanır.
Ücretsiz CDN Servisleri Nelerdir?
CDN hizmetini ücretsiz sunan servisler şu şekilde özetlenebilir:
Cloudflare
Ülkemizde İstanbul ilinde bir adet veri merkezi olan Cloudlare, SSL ve CDN hizmetlerini ücretsiz olarak sağlamaktadır. Bu hizmetlere ek olarak en güncel güvenlik hizmetlerini de sunarak olası saldırılara karşı güvenlik duvarı oluşturur.
Incapsula
Imperva tarafından geliştirilmiş olan Incapsula, en yaygın kullanılan CDN sağlayıcısıdır. Genel olarak blog siteleri için kullanımı uygundur. İnternet sitesini spam botlara karşı korur.
Photon
Photon, diğer servisler gibi CDN sağlayıcısı değildir. Aslında Jetpac modülü olan Photon, sahip olduğu özellikler ile CDN gibi davranabilir.