İçindekiler
- 1 Ürün URL Optimizasyonu
- 2 Ürün Adı (Başlığı) Optimizasyonu
- 3 Ürün sayfası H1 Etiketi
- 4 Ürün Meta Description (Açıklama) Optimizasyonu
- 5 Ürün Breadcrumb Optimizasyonu
- 6 Ürün Açıklaması Optimizasyonu
- 7 Ürün İçerik Optimizasyonu
- 8 Ürün Görsel Optimizasyonu
- 9 Ürün Video Optimizasyonu
- 10 Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (Yorumlar)
- 11 Çapraz satış
Ürün URL Optimizasyonu
Sıralama faktörlerinden biri olan urllerin ürün isimlerine göre SEO kriterlerine göre optimize edilmesi gerekmektedir.
- Arama motorlarının tarafından anlaşılabilir olması
- Kullanıcılar tarafından anlaşılabilir olması
- Okunabilirlik amacıyla, özellikle kullanıcıların herhangi bir platformda ürünlerinizin URL’ini paylaştığı durumlarda kullanışlıdır.
Örnek olarak;
http://www.example.com/url-optimizasyonu tavsiye edilen url türü.
http://www.example.com/urun=528 tavsiye edilmeyen url türü
URL optimizasyonu sırasında dikkat edilecek hususlar.
- Gereksiz karakterler içermeyen kısa ve açıklayıcı kelimeler
- URL’nin farklı kısımlarını ayırmak için “-” kullanılmalı
- Türkçe karakter içermemeli
- Yalnızca küçük harf karakterleri kullanılmalı
- Marka adı veya rengi gibi özellikleri ve ürün özelliklerini ekleyin.
Hepsiburada, N11 ve Amazon gibi markaların URL’lerini neden optimize etmediğini merak ediyorsanız;
Ürün odaklı düşünecek olursak SEO optimizasyonu bu markaların önceliği olmadığı gibi bunu yapmak zorunda da değiller ve milyonlarca ürün içeren devasa bir web sitesine sahip oldukları için değişiklikleri yapmaları teknik açıdan imkansız olabilir.
Ürün Adı (Başlığı) Optimizasyonu
Ürün adlarınızı, kullanıcıların bir ürünü ararken kullandıkları ürün ve anahtar kelimelere göre ayrıntılar belirleyerek 60 veya daha az karakterle girişlerini yapmalısınız.
Neden 60 karakter veya daha az? Google arama sonuçlarında başlıklar için ayırmış olduğu alan 512px’dir. Bu pixel aralığı ise ortalama olarak 60 karaktere tekabül etmektedir.
Detayları için aşağıda bulunan iki adet görseli inceleyebilirsiniz. 1. sırada bulunan başlık yukarıda bahsetmiş olduğumuz 60 karakterlik limiti geçtiğiniz de ortaya çıkacak olan durum örneğidir. 2. sıradaki başlık kurallar çerçevesinde yazılan başlık örneğidir.
Ürün adını ve ürün özelinde kullanmak istediğiniz anahtar kelimeyi başlıkta geçirmelisiniz. Ürün isimleri ile birlikte aslında kategori sayfalarınızı da bu şekilde optimize ediyor olacaksınız. Örnek olarak Ayakkabı kelimesinden yola çıkacak olursak kullanıcıların ayakkabı kelimesinin bir alt kırılımı olan “Erkek koşu ayakkabısı” kelimesini aradığını düşünelim. Bu durumda ürün adınızı “marka adı – ayakkabı modeli – anahtar kelime” şeklinde optimize etmeniz gerekmektedir. Genel olarak örnek vermek gerekirse “Nike Air Max 270 Erkek Koşu Ayakkabısı” adlı ürün adı yukarıda bahsetmiş olduğum kriterler için örnek bir ürün adı ve başlığıdır.
Not: Marka adının çok önemli olmadığı ürünleri satıyorsanız, başlıkta bulunan kelimelerin sırasını önce anahtar kelime, ardından marka veya ürün türü içerecek şekilde değiştirebilirsiniz.
E-ticaret web sitelerinizde her ürünün sayfasında title etiketi bulunmalı ve bu title etiketi diğer ürünlerden benzersiz olmalıdır.
Ürün sayfası H1 Etiketi
Google botlarının sayfa içeriği hakkında bilgi alabilmesi için başlıklara yerleştirilen HTML etiketleridir. Heading etiketleri 1’den başlayarak (H1) 6’ya kadar (H6) gidebilir. SEO çalışmaları yapılırken sayfa içi teknik yapıda önemli bir yeri bulunmaktadır.
Her sayfa özelinde bir adet H1 etiketi olmalıdır. Ürün sayfalarında bulunacak olan H1 etiketi ürün adı olacak şekilde optimize edilmelidir.
Bir Ürün Sayfasındaki H1 Etiketi Örneği
Kullanılacak olan diğer H etiketlerini (H2, H3, H4, H5, H6) ürün sayfası içerisinde diğer başlıklara göre dağıtabilirsiniz. Bu başlıklar genel olarak sayfanın alt kısmında olan diğer ürünler ve açıklama kısmında kullanılacak olan ürün ile ilgili özelliklerdir. Örnek vermek gerekirse bir elektronik ürün sayfasında düzenleme işlemi yapıyorsak. Ürün Adı Teknik Özellikleri başlığı H2 etiketi olabilir.
Ürün Meta Description (Açıklama) Optimizasyonu
- Her sayfanız da benzersiz olacak şekilde açıklama girişi yapmalısınız.
- 160 veya daha az karaktere sahip olacak şekilde ürün içeriğini doğru bir şekilde tanımlayan açıklama yazısı.
Yukarıdaki değerlere göre bir açıklama metni girmediğiniz takdirde google otomatik olarak sayfa içerisinden en alakalı metni alarak sıralama sonuçlarında bu açıklamayı gösterecektir. Gireceğiniz meta açıklamalarından en şekilde yararlanmak için kullanıcılarda heyecan verici tıklamaya ve ziyaret etmeye teşvik edici yazılar olmalıdır.
Meta Description girişlerinde nelere dikkat eklemelisiniz?
Ürün adını ve sayfa özelinde anahtar kelimenizi içermelidir.
Kampanyalı fiyat, ücretsiz kargo gibi ek bilgileri de açıklama kısmında geçirebilirsiniz.
Her sayfa için farklı şekilde yazılmalıdır.
Aşağıda bulunan sıralama sonuçlarında da görebileceğiniz üzere meta açıklamalarının kullanımında güzel bir örnek mevcuttur. Google, anahtar kelimeleri kullanıcının sorgusuyla eşleşen kelimeleri açıklama kısmında vurgular.
NOT: Bazı durumlarda, arama motorları bir web yöneticisinin sayfanın HTML’inde belirttiği meta açıklamayı geçersiz kılabilir. Kesin olarak bunun ne zaman gerçekleşeceği tahmin edilemez, ancak genellikle Google mevcut meta açıklamanın bir kullanıcının sorgusuna yeterince cevap verdiğini ve hedef sayfasından bir kişinin sorgusuyla daha iyi eşleşen bir pasajı tanımladığını düşünmediğinde ortaya çıkar.
Genel olarak sayfanın üst kısmında bir içerik haritası menüsü gösterilir ve ziyaretçilerin bulunduğu sayfadan bir önceki bölüme veya ana sayfaya hızlı bir şekilde geri dönmesine olanak tanıyan bir dizi dahili bağlantıdan oluşur.
Kullanıcı gezinmesine yardımcı olmanın yanı sıra, içerik haritaları mobil cihazdaki Google arama sonuçlarında da görüntülenir ve uygun şekilde yapılandırılırsa sıralama sonuçlarında web siteniz için ek bir avantaj sağlayabilir.
Google’ın içerik haritalarını doğru bir şekilde ‘yorumlayabildiğinden’ emin olmak için data structure test aracını kullanın.
Test Aracı: https://search.google.com/test/rich-results
Data Structure Şema Yapısı: https://developers.google.com/search/docs/data-types/breadcrumb
Sitenizde bulunan ürünleri iyi bir kategori hiyerarşisine göre konumlandırdığınızda kullanıcıların sitenizde aradığı ürün ve kategori sayfalarına hızlı bir şekilde erişebilirler.
- Site içerisinde gezinmeyi kolaylaştırır.
- Kullanıcıları siteden çıkış yapmadan önce farklı sayfalara ziyaret etmeye teşvik eder.
- SEO için önemlidir.
Ürün Açıklaması Optimizasyonu
Çok fazla sayıda ürününüz varsa bu ürünlerin açıklama yazılarını optimize etmeniz çok fazla zamanınızı alacaktır. Fakat bu durumda bir çok e-ticaret sahibi bu durumu yanlış anlamaktadır. Genel olarak açıklama optimizasyonu yaparken nelere dikkat etmeliyiz hep birlikte inceleyelim.
Benzersiz İçerik
Ürün açıklamanız diğer e-ticaret sitelerinde ve kendi sitenizde bulunan diğer ürün açıklamalarından farklı olmalıdır. Sitenizde bulunan her bir ürün benzersiz bir içeriğe sahip olmalıdır. “ Google yinelenen içeriğe sahip ürünleriniz için sizlere tam anlamıyla bir ceza uygulamaz fakat bu durumda sizleri rakiplerinizin de önüne çıkarmaz”.
Sitenizde bulunan her bir ürününün açıklaması sitenizde bulunan diğer ürün ve diğer sitelerden farklı ve benzersiz olmalıdır.
İçerik Uzunluğu
Ürün açıklamalarınızın kaç kelime olacağı ile ilgili net bir kural bulunmamaktadır. Fakat ürün açıklamalarınızı ne kadar detaylı yazarsanız arama sonuçlarında aynı doğrultuda verim alabilirsiniz. Site genelindeki amacınızın ürün satışı olduğundan dolayı yazmış olduğunuz açıklamalarında bu doğrultuda olması gerekmektedir.
Ürün açıklamalarınız da bulunduğu kategoride kullanılan anahtar kelimeler ve ürün odağında kullanıcıların yapabileceği arama kelimelerini de baz alarak genel anlamda bir içerik oluşturabilirsiniz. Yazacağınız içerikler tamamen arama sonuçlarında yönelik olmamalı kullanıcıların ürün sayfalarında giriş yaptıklarında ürünü almaları için akıllarındaki soru işaretlerini giderecek ve ürünü satın almalarını sağlayacak sorulara cevap vermelidir.
Yukarıda bulunan ekran görüntüsünde Amazon’daki bir ürünün açıklama detaylarını görebilirsiniz. Genel olarak açıklamayı incelediğimizde ürün açıklamasının ideal oranda olduğunu ve ürün ile ilgili soru ve cevaplar gibi birçok faydalı bilgiye sahiptir. Kısa ve uzun açıklamaları aynı sayfa içerisinde vererek kullanıcıların farklı sayfalarda detay aramaya ihtiyacı kalmamaktadır. Bu doğrultuda baktığımızda ürün tamamen SEO odaklı yazılmak yerine kullanıcıların arayıp bulmak istediği cevaplar özelinde yazılmıştır. Bu nedenle kullanıcıların ürünü satın alma oranları daha yüksektir.
Kısa ve uzun açıklamaları aynı sayfa içerisinde bir bütün olarak yayınlamak bazı e-ticaret site sahiplerinin site tasarımını bozacağından endişe etmelerine neden olmaktadır. Fakat yapılan incelemeler ve kullanıcı deneyimleri sonucunda bu tarz olan sayfalar daha kullanışlı ve satın almaya yöneliktir.
Ürün İçerik Optimizasyonu
Açıklama yazısını yazarken dikkat etmeniz gereken ilk kural içerik yazımı sırasında ürün ile ilgili anahtar kelimelerini metin içerisinde geçirmeniz. İçerik metninden önce ürün odağında kullanacağınız anahtar kelimeleri daha öncesinde bir liste olarak hazırlayabilirsiniz. Açıklama yazısını yazarken yapmış olduğunuz anahtar kelime listesini de göz önünde bulundurarak içeriği hazırlayabilirsiniz.
Açıklama yazısı içerisinde anahtar kelimelerinizi 2 veya 3 defa kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise açıklama metnini anahtar kelimeler ile doldurmamaktır. İçerik kısmında kullanacağınız anahtar kelimeler ile Google botlarına sayfanızın hangi ürün ve kelime ile ilgili olduğunu rahat bir şekilde belirtebilirsiniz. Ayrıca diğer ürünlerden de bahsettiğiniz kısımda o ürüne de link verebilirsiniz. Bu durumda çok fazla ürüne link vermemeye dikkat etmelisiniz.
NOT: Analytics üzerinden ürün sayfalarınızı inceleyerek hemen çıkma oranı yüksek olan ürün sayfalarınız da içerik ve görsel olarak optimize yaptığınız da çok daha iyi geri dönüşler alabilirsiniz.
Ürün Görsel Optimizasyonu
Sattığınız ürünlerin türü ne olursa olsun, ürün sayfalarınızda görseller mutlaka bulunmalıdır. Fakat eklenen görseller için dikkat etmeniz gereken bir kaç konu bulunuyor.
Stok görseller yerine orjinal ürün görselleri kullanmaya dikkat edin.
Not: Gerçek fotoğraf kullanmanız, hizmet veya soyut ürün sattığınız durumlarda güveni artırabilir.
Anlamlı dosya adları kullanmaya dikkat edin. Bu durumun önemli SEO faktörleri arasında bulunmadığının altını çizmek istiyorum. Görsel isimleri anlamlı yapmanız sizlere ürün yönetimi konusunda kolaylık sağlayacaktır.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51TmaDI8jRL._SY300_.jpg
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/amazon-echo-blue-large.jpg
Yukarıda bulunan iki adet örnek görsel adı bulunmaktadır. Bu görsellerden hangisi sizler için daha anlaşılır durumdadır.
Ürün görsellerini ekledikten sonra her görsel için alaka durumuna göre alt etiketi girmelisiniz.
Eklemiş olduğunuz görsellerde dikkat etmeniz gereken bir başka husus sayfada görsellerin listeleneceği alan ile görselinizin aynı boyutta olmaısıdır. Site hızı açısından görsel boyutlarının küçük olması çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse görselin listeleneceği alanın boyutu 800 x 500 ise siz bu alana 800 x 500 boyutlarından büyük bir görsel eklememelisiniz.
Resimleri optimize edin
Sitenizde yer alan görsellerin optimize edilerek boyutlarında tasarruf sağlanması SEO çalışmalarınız ve site hızınızı bir tık daha üst seviyeye taşımak açısından önemli bir yol olacaktır. Sadece mevcut görsellerin değil, ilerleyen zamanlarda sitenize ekleyeceğiniz görsellerde gerekli optimizasyonun hayata geçirilmesi site performansınızı daima yüksek tutmanız için size fayda sağlayacaktır. Ayrıca görselleri doğru şekilde optimize etmek baytlarca veriden tasarruf edilmesini sağlayabilecek bir yöntemdir. Görselleri optimize ederken kalitede düşüş yaşamadan optimize işlemlerini yapabileceğiniz bazı araçlar ise şu şekildedir.
Ürün Video Optimizasyonu
Mümkün olduğunca ürün içeriğinizi daha ilgi çekici hale getirmek için ürün tanıtım videolarını sayfanıza ekleyebilirsiniz. Kullanıcıların %90’ı için ürün tanıtım videolarını izleyerek ürünler üzerindeki satın alma fikirlerini olumlu olarak etkilemektedir.
Video eklerken dikkat etmeniz gereken alanlar;
- Ürün videolarını sunucunuza eklemek yereine youtube veya vimeo gibi video barındırma platformların tercih edin
- Videolarınızı video şeması Bursa otele gelen escort ile işaretlemeyi unutmayın
- Videolarınız için bir site haritası oluşturun
Site haritası ve video şeması için https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data/video sayfayı inceleyebiilirsiniz.
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (Yorumlar)
Ürün sayfalarınızdaki benzersiz içerikleri arttırmanın ve kullanıcıların ürünleri satın alması için ikna edici bir diğer özellik ise müşterilerinizin yapmış olduğu yorumlardır. marmaris rus escort Müşterilerinizin satın aldığı ürünlere yorum yapmasını isteyin. Yapılan bu yorumlar diğer açıklama yazılarına göre benzersizdir. Bu durumda ürün içeriğindeki özgün yazı oranını artırmaktadır.
Çapraz satış
Müşterilerinize daha fazla ürün satışı yapabilmek için ürün sayfasında Diyarbakır escort alakalı olacak şekilde diğer ürünlerinizinde linklerini eklemelisiniz. Hepsiburada üzerinden bir örnek vermek gerekirse girmiş olduğunuz bir ürün sayfasının altında “Bu kategorinin en çok satanlar” veya “Bu ürünü satın alanlar bunlarıda aldı” şeklinde iki adet başlık ve bu başlıkların altında ürünler görebilirsiniz.