İçindekiler
KPI kelime anlamı olarak anahtar performans göstergesi olarak çevrilebilir. Ölçülebilir bir değer olan KPI kullanımı ile mevcut işletmenin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı konusu araştırılabilir. Bir işletme düzenli olarak KPI analizi yaparak hedefleri için hangi konumda olduklarını çözümleyebilir. KPI oranının yüksek olması halinde işletmenin performansına odaklanılabilir. KPI oranı düşük durumlarda pazarlama, İK, satış gibi destek departmanlarına odaklanılması gerekir.
KPI Ne İşe Yarar?
Bir işletmenin temel performans göstergesi KPI olarak adlandırılır. Ölçülebilir nitelikte olan bu değerler ile hedefe ulaşma noktasında ne kadar bir süreye ihtiyaç olduğu bilgisi elde edilebilir. KPI hakkında bilgilendirme şöyledir:
- KPI genel anlamda şirket hedeflemesini analiz etse de mevcut hedeflemeyi ortaya koyacak olan personellerdir. Bu aşamada çalışanın performansı ölçülerek KPI değerlemesi yapılabilir.
- Bir diğer anlamda ise uzun vadeli performans ölçümü ile organizasyonun etkinlik seviyesi ölçülebilir.
KPI Nasıl Tanımlanır?
Bir KPI tanımlamasında özgün, net ve etkili bilgiler kullanılmalıdır. KPI tanımlamaları öncesinde işletmenin hedef belirlemesi gerekir. Aksi halde ne yönde bir çalışma ortaya konacağı bilinemez. KPI tanımlama aşamaları şöyledir:
- İş metrikleri kullanılarak KPI oluşturmak mümkündür. Başlamadan önce hedefin ne olduğu bilinerek hareket edilmelidir.
- İstenilen sonucun ne olduğu, neden bu hedefe odaklanıldığı gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapılması gerekir.
- İlerlemenin ölçümü, sonucun etkinliği, sonucun başarısı, elde edilen hedefin kalıcılığı gibi unsurlar göz önünde tutularak KPI oluşturma evresi tamamlanabilir.
KPI Nasıl Yazılır?
İlgili bir çalışmada başarı elde edilmesi için özelleştirilerek hedef odaklı çalışmalar ortaya konmalıdır. KPI yazma aşamaları için dikkat edilmesi gereken nokta ise mevcut iş hedefine odaklı olmasıdır. Mevcut bir hedef oluşturmadan etkisiz bir çalışma ortaya koymak sadece zaman kaybıdır. İşletme için bir hikaye oluşturularak stratejik bir yol haritası hazırlanmalıdır. Buna ek olarak işletme ortaya bir bağlam koymalıdır. Bu bağlam ile neyin niçin ölçüldüğü açığa çıkarılır. Mevcut bir KPI nasıl iletilir ya da hassaslaştırılarak etkinlik kazandırıldığı noktasında tecrübe kazanılması gerekir. Titizlikle oluşturulan bir KPI tutarlı olarak gözden geçirilerek incelemeye alınır. Aktif şekilde geri dönüşler alınıyorsa işleme devam edilir. Aksi halde revizeler yapılmalıdır.
KPI Nasıl Ölçülür?
Mevcutta var olan bir KPI smart çerçevesi ile ölçülebilir. Bu ölçümün doğru şekilde yapılarak başarı elde edilmesi için belirli unsurların takibi gerekir. Bu noktada KPI ölçümü şu şekildedir:
- Hedefin belirli olup olmadığı kontrol edilir. Mevcut bir hedef var ise doğru ilerlemenin yapılıp yapılmadığı adımına geçilir.
- Mevcut hedefe realist şekilde erişim mümkün müdür sorusuna yeterli cevaplar konulmalıdır. İşletme ile hedef arasında gerçek bir ilişki kurularak eşleşme olup olmadığı noktası incelenmelidir.
- Mevcut hedefe erişim için işletmenin ne kadar zamana ihtiyacı olduğu, bu zamanı verimli kullanıp kullanmadığı hususu önemlilik arz eder.
- KPI odaklı bir smart çerçevesinin genişlemesi noktasında ölçüm adımları sürekli olarak değerlendirilmelidir. Bu işletmeye ulaşılabilirlik ve doğru yol analizi sağlar.
KPI Raporlama Nasıl Yapılır?
KPI raporlama ile mevcut konumu tespit etmek gerekir. Aksi halde işletme ne durumda olduğunu analiz edemez. KPI raporlama işlemi için KPI panosu kullanılabilir. Bu şekilde iş performansını takibi gerçek zamanlı olarak yapılabilir. İşletme hedefi ile KPI çalışmasının eşleşip eşleşmediği de yine bu pano ile mümkündür. KPI raporlamanın oluşturulma süresi çoğu zaman 3 aylık rutinler halinde olur. Böylece daha net ve işe yarar veriler elde edilir. KPI oluşumu sonrasında zaman verilerek etkileşimi takip edilmelidir.