İçindekiler
Site harita bilgisi Google incelemesi ve bilgileri indekslemesi sırasında Google’in işini kolaylaştırmak ve internet sitenizde bulunan sayfaları tüm alt kategorileri ile Google’a bildirme işidir. Bu iş kodlama yolu ile yapılmaktadır ve özellikle E ticaret sitesi tabanlarında bu özelliğin kullanılması önerilmektedir.
Google’in sitenizde az vakit geçirmesi ve indekslemenin hızlı olması, sitenizin rekabet gösterdiğiniz alanda diğer sitelerden daha kolay erişilebilir olacağınızı gösterir. İnternet aramalarında ne kadar üstte yer alırsanız o kadar kolay erişim alırsınız. Site haritası geliştirmek ve bilgi oluşturmak bu sebepten önemlidir.
Sitemap Nasıl Oluşturulur?
Sitemap oluşturmak için çeşitli sitemap uygulamalarını tercih edilebilir. Ancak bu uygulamalar sitede herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde otomatik olarak kaydetme gerçekleştirmez. Bu işlemi manuel olarak yapmanız gerekir. XML ya da HTML olmak üzere farklı şekillerde harita hazırlayabilirsiniz. Hepsi için kodlamaya hakim olmak gereklidir. Aşağıdaki adımları izleyerek site için harita oluşturabilirsiniz.
- Dizin için sitenizde yer alan bütün linkleri bir araya getirmeniz gerekmektedir. Bu aşamada Google’a hangi linkleri indekslemesi gerektiğine dair bilgiyi siz vereceğinizden ötürü, harita hazırlarken hangi bilgilerin bu dosya içerisinde olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Link toplarken indekslemenin bir anlam ifade etmeyeceği ya da sitenizin yükselmesine imkan sağlamayacak olan sayfaların linklerini almayın.
- Linkleri aldıktan sonra linki HTML ya da XML olarak kodlamanız gerekmektedir.
- Linklemeleri tamamlayıp linki <URL> etiketi ile kapattıktan sonra harita sitenize eklenmiş olacaktır.
Program Aracılığı ile Site Haritası Hazırlamak
Program aracılığı site haritası oluşturmak manuel yöntemle sıfırdan içerik hazırlamaktan çok daha kolaydır. Sitemap generator tool, bu alanda kullanılan programlar arasında yer almaktadır. Uygulamayı indirip sitenizin link bilgisini açılan sayfada bilgi olarak girmenizden hemen sonra hızlı bir şekilde site haritası çıkmaya başlar. Ortalama 1 saatlik bir süre zarfı içerisinde haritanın tamamı çıkarılmaktadır. Sıfırdan bir harita oluşturmak yerine, bu alanda uzman yazılımcılar tarafından hazırlanmış olan site bilgileri, doğrudan sitenize eklenebilirler.
Bunun gibi birçok program kullanarak Google örümceklerini sitenizi inceleme konusunda yönlendirebilir ve hızlı şekilde indeksleme sağlayabilirsiniz. Bu sayede site arama motorunda daha yukarıya çıkabilecektir. Site haritası geliştirmek yerine zaten var olan programlardan yararlanmak çok daha kısa sürecektir.
Site Haritası Neden Önemlidir?
Site haritası önemi SEO kapsamında oldukça fazladır. Sitenizin kolay indeks alması, arama motorunda yükselmesi, özellikle E ticaret siteniz varsa, koymuş olduğunuz harita sayesinde çok daha fazla kullanıcıyı müşteri olarak çekebilmeniz gibi birçok avantajı bulunmaktadır. Ticaret üzerine kurulu olmayan bilgilendirme niteliği ağır basan bir internet sitesi için de haritanın bulunması ve Google algoritma indesklemeleri sonucunda internette yükselmek, daha fazla kullanıcıyı çekeceğinden reklam alma ihtimalinizi büyük ölçüde artırır.
Site Haritasında Hangi Bilgiler Bulunur?
Site haritasındaki bilgiler sitenizde yer alan bütün içeriklerin kodlanmış halidir. URL’leri alınmış olan içerikler, görsel, ses ve metin yolu ile ayrı ayrı kodlanır. Site içerisinde vermiş olduğunuz iç link bilgisi de burada yer almaktadır. Sitenizin görsel dökümünün kodlanmış hali olarak düşünebileceğiniz haritada Google algoritmasının bilmesi gereken tüm bilgiler yer almaktadır.
Burada algoritmanın görmesini istemediğiniz bilgileri sistem üzerinden engellemek de mümkündür. Hakkımızda ve benzeri kısımların bilgilerinin görüntülenmesi algoritma olarak fayda sağlamayacağından ötürü, bu kısımların silinmesi gerçekleşmektedir. Site haritası geliştirmek, sitenize hem SEO açısından fayda sağlar hem de aynı zamanda rekabet ettiğiniz sitelere kıyasla daha profesyonel bir yaklaşım içerisinde bulunmanıza olanak sağlar. E-ticaret siteleri için bilhassa önerilmektedir.