İçindekiler
Spam skoru makine öğrenme sistemi üzerinden çalışan bir olgudur. Google tarafından oluşturulan bu işlem, aynı içeriğe sahip sitelerin yasaklanması manasına gelir. Spam skoru analiz edilen bir sitenin kalitesi hakkında çeşitli şüpheler oluşur. Güvenilirliği sorgulanabilir.
Spam Skoru Nedir?
Belirli kalıplaşmış spam skoru sinyalleri vardır. Bir web sitesinde bu sinyallerin bulunuyor olması spam olduğunu işaret eder. Spam skoru da web sitelerinin ne derece özgün ve kaliteli olduklarını işaret eden bir imgedir. Spam skoru hakkında bilgilendirme şöyledir:
- Toplamda 27 adet spam skoru sinyali vardır. Google tarafından yapılan analizlerde web sitelerinde bu sinyallerin analiz edilmesi spam almalarına neden olur.
- Spamlama sonrasında ilgili web siteleri yasaklanmış ya da cezalandırılmış olur.
Direkt olarak web sitesinin spam skoruna bakılarak yüksek veriler elde edilmesi halinde o sitenin %100 spam olduğu manası çıkarılamaz.
- İlgili sinyallerin analizi doğrultusunda spam olma durumu kanıtlanabilir.
Spam Skoru Nasıl Kullanılır?
Spam skorunun yüksekliği ya da düşüklüğü bir sitenin güvenilirliği ve kalitesi noktasında çeşitli analizler yapılmasını sağlayabilir. Fakat bu skora göre sitenin spam olması kesinlik kazanmaz. Spam skorunun kullanımı şu şekildedir:
- Spamlama ceza sistemine dayanır. Bir web sitesinin spam skorunun düşük olması ilgili sinyalleri değiştirmesi gerektiği manası taşımaz.
- İstenmeyen pek çok e-posta ya da reklam yoluyla yayılmaya çalışan kötü amaçlı yazılımlar web alanında ortaya çıkmaya başlar. Bu tip hallerde Google başta olmak üzere çeşitli arama motorları bu durumu tespit ederek ilgili siteyi arama sonuçlarında son sıralara itebilir ya da direkt olarak kapatabilir.
- Spam skoru bu sinyallerin fark edilmesi ile sürekli olarak artan bir imgedir.
Spam Skoru Oranları Nelerdir?
İlk olarak 2015 yılında Moz yazılım şirketi tarafından geliştirilen spam skoru çeşitli güvenlik testleri ile kötü amaçlı yazılımların engellenmesi sağlanır. Bu noktada bilinmesi gereken spam skoru oranları şu şekildedir:
- 0 ile 17 arasında yer alan spam skoru değerleri Google tarafından analiz edilir.
- 0 ile 4 arasında yer alan spam skoru oranları ilgili web sitesinin düşük skorlu olduğunu gösterir. Bu oran %0,5 ile %16,2’dir.
- 5 ile 8 arasında oluşturulan oran ise orta skorlu web sitelerini işaret eder. Bu oran %30,6 ile %56,8 şeklinde ifade edilir.
- 9 ile 17 arasında yer alan web siteleri yüksek oranda spam olarak nitelendirilir. Bunların spam skoru %71,9 ile %100’dür.
Tüm bu oranlara bakıldığı zaman Google tarafından sitenin ne derece beğenilip, beğenilmediği ya da kaliteli bulunduğu anlaşılabilir. 7 üzeri skora sahip web siteleri farklı bir SEO tekniği ile iyileştirmeler gerçekleştirebilir. Kimi zaman alan adının değiştirilmesi yoluna gidilebilir.
Spam Skoru Nasıl Düşürülür?
Zaman zaman spam skoru analizleri yapılarak ilgili sitenin hangi skor aralığında olduğu takip edilebilir. Skorun yükselmesi halinde çeşitli alternatifler ile iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilir. Bu tip hallerde spam skorunun düşürülmesi şu şekildedir:
- Google tarafından güvenilir görülen bir site tarafından skoru yüksek olan siteye bağlantı oluşturulması skoru düşürücü bir etken oluşturur.
- Skoru yüksek olan sayfa sürekli olarak link oluşturarak dikkat çekici hamlelerden kaçınmalıdır.
- Site içi ve site dışı kullanılan SEO çalışmalarının iyileştirilerek orantılı şekilde uygulanması gerekir.
- Site içinde yer alan metinlerin anlaşılır kelimelerden oluştuğuna emin olarak uzun metinlere yer verilmesi gerekir. Kısa ve anlamsız metinler algortima tarafından spam olarak algılanır.
- İlgili web sitesinde iletişim bilgilerine yer verilmelidir. Doğruluğu kanıtlanan sitelerde spam skoru düşürülebilir.